Laxeermiddelen voor kinderen
De meeste ouders zoeken bij verstopping bij hun kind een oplossing die het kind zoveel mogelijk ontziet. Met eenvoudige aanpassingen zoals het eten van meer vezelrijke voeding, meer beweging en vergroten van de vochtinname kunnen de klachten vaak al behandeld worden. In hardnekkige gevallen of wanneer de verstopping snel verholpen moet worden, zijn ook zonder recept verkrijgbare laxerende producten van de apotheek of drogist, zoals bijvoorbeeld mini-tubes als MICROLAX®, een geschikte en milde oplossing voor kinderen. Maar waar u ook de voorkeur aan geeft: u zou niet te lang moeten wachten met de behandeling om uw kind weer snel aan een normale stoelgang te helpen. Zo gaat u in een vroeg stadium de mogelijke vicieuze cirkel tegen die een pijnlijke stoelgang en het daarmee gepaard gaande ophouden van de ontlasting met zich mee kan brengen.
Laxerende middelen voor kinderen hoeven niet altijd uit de apotheek te komen. De natuur biedt veel levensmiddelen die uw kind bij een verstopping helpen: gedroogde vruchten, pruimensap of zuurkool stimuleren bijvoorbeeld de activiteit van de darm op natuurlijke wijze. Als dan ook nog ruim voldoende wordt gedronken, wordt de ontlasting vaak weer zachter en soepeler en lost de verstopping zich op.
Meer te weten komen: De juiste voeding om een verstopping op te lossen
Oefeningen en veel bewegen
Beweging brengt de spijsvertering op gang: met gerichte oefeningen kunt u bij uw kind vaak al een verstopping of de onaangename bijverschijnselen daarvan - zoals buikpijn - tegengaan. Bovendien kunnen diverse sporten bijzonder nuttig zijn.
Meer te weten komen: Hoe bewegen uw kind bij verstopping helpt
De vicieuze cirkel van een "pijnlijke, geïrriteerde bips" doorbreken
Een pijnlijke, geïrriteerde bips met fijne wondjes rond de anus kunnen bij kinderen een oorzaak voor verstoppingen zijn. De pijnlijke huid veroorzaakt pijn bij de stoelgang en de kleine houdt de ontlasting op. De ontlasting wordt gaandeweg harder en het volgende toiletbezoek wordt nog pijnlijker. Een grondige verzorging van de bips is dus ook bij iets oudere kinderen nog steeds belangrijk.
Wanneer het toch een keer snel moet gaan: zachte en betrouwbare verlichting
Een mogelijke hulp zijn de zogenaamde mini-tubes, zoals bijvoorbeeld MICROLAX®. Deze mini-tubes laten zich even makkelijk rectaal toedienen als zetpillen. Het topje van de mini-tube is zelfs kleiner dan een zetpil en maakt een zachte en nauwelijks voelbare invoer mogelijk. Gewoonlijk treedt na 5 tot 20 minuten de werking in. Vanwege de milde en lokale werking is MICROLAX® zelfs toegelaten voor zuigelingen. Het verdient aanbeveling bij kinderen van 6 jaar en jonger een huisarts te raadplegen alvorens de mini-tube wordt toegedient.
Wanneer de klachten bij uw kind niet minder worden, moet u in elk geval contact opnemen met uw huisarts.